Pages

Wednesday, February 10, 2010

Anakku 2months,2 weeks & 6 days

Alahai Anakku...rindunya mama pada rayyan dikala ini. apalah yang rayyan tgh buat kat rumah Tok Su..tgh tido ke...tgh jaga ke...maaflah mama tak dapat jaga Rayyan pada waktu siang hari. mama kena kejalah sayang.papa pun sama. Cuma apa yang boleh mama buat di ofiz ni untuk Rayyan adalah dengan mengepam susu untuk bekalan Rayyan di rumah Tok Su. Mama akan sedaya upaya mendapatkan bekalan stok susu yang mencukupi agar anak mama dapat minum susu yang paling lazat sekali di dunia. Alamak ter emosi la pula daku pagi ni.

Ok la tukaq mode ceria!!! mama nak bagitau berkembangan Rayyan setakat umur harini.
1. semenjak last week Rayyan dah tak pakai sarung tangan lagi coz mama tgk Rayyan asyik masukkan tangan dalam mulut je. SO, bila dah tak pakai sarung tangan makin sedapla anak mama ni mamam tangan dia. siap ada bunyi sluppp...slupppp lagi.mcm nenen mama la plak!hehhehe

2.Anak mama tido kat katil sendiri.mama tarik katil sambung ngan katil mama. memang lena sungguh la Rayyan tido.Rayyan ni kalu tido style dia nak depakan tangan. So ianya memerlukan space yang besar.kalu tido ngn mama yang debab ni& papa akan tersepitlah Rayyan kat tengah2 katil tu..Rayyan pun macam dah tau-tau je..hehehhe. Mama cuma akan angkat Rayyan untuk bagi nenen je. Mama & papa pun dapat tido lena + selesa kat katil kami!

3.Rayyan memang suka jalan-jalan. Tiap-tiap weekend memanglah masa yang ditunggu2nya. siap kami kena pujuk dia pas mandi pagi lena dulu ye...pas bangun nanti kita jalan2. kalu lepas bangun kami tak siap lagi sedihnya la muka dia. Tapi bila mama dah pakai tudung & papa pun dah siap wangi fulamak senyum dia sampai naik ke mata!bijak nyelah anak mama ni penangan mama lah time pregnant suka benor bejalan

4.Nak ajak bersembang tiap-tiap malam pas balik rumah Tok Su. Kalu ambil dia tengah tido sampai rumah pun dia akan bangun ajak sembang.sanggup tu bangun tido. ala bukan apa..mama & papa cerita dia pun akan sambung auuuu hooo auuuu hooo sambil senyum gelak...manalah mama & papa tak geram. kadang-kadang tu tengah papa cerita Rayyan boleh tertido plak!panjang sangat kot cerita papa..huhuhu

5.Gelak bila kena agah. so bila dah senyum sampai nampak lesung pipitnye tu semua orang pun geram tengok. sampaikan mak menakan panggil dia big apple! sabo je laaa.

6.Berat Rayyan masa cucuk 2 bulan adalah 6.5kg.berat tak!la ni mama rasa dah 7kg kot. nanti timbang balik bila cucuk 3 bulan ujung bulan ni.

7.Sehingga takat ni Rayyan membesar dengan susu mama. Waktu siang mama pam susu kat opiz dan bila mama dah ada ngan Rayyan direct breastfeeding je la. Mama nak anak mama sihat dan mempunyai antibodi yang kuat!anak mama kan Hero!

8.Baju untuk new born memang totally dah tak muat. yang saiz 0-3 month pun ngam2 je. so sat lagi mama kenalah beli baju baru untuk Rayyan.yang lama kena simpan dalam kotak daa . Wah!alasan ni untuk bersoping..Yahooo!!! Papa senyum skit.hihihi

9.Kena hisap pacifier (puting sumbat) untuk lena.kalu tak nak ngempeng je ngan mama. tapi pas tido je dia akan luaqkn pacifier tu. Mama akan hadkan penggunaan pacifier ni waktu baby ni je. tak nak dia lekat pakai sampai besaq.tak hencem la nanti kn.

10.Pasal dok kat car seat pulak kena tengok mood dia. Kalu tgh ok dia akan perati luar..main mainanya,hisap puting...tapi kalu dah boring mengamuk jugak la dia...Harap-harap lama-lama nnti Rayyan suka duduk kat car seat.Senang kita nak p soping berdua-duan time papa outstation..huhuhu. Tapi papa kena tinggal duit tau

Ok takat ni dulu.mama nak sambung keja. nanti mama cerita lagi perkembangan Rayyan dilain masa ok...

Ni pics last saturday ikut papa tournament bowling kat Alamanda.Mama n Rayyan round2 pusing dulu.dah letih baru tengok papa main bowling.Rayyan tido je walaupun tpt tu bising gilez..letih anak mama ye. Papa dapat num 4 keseluruhannya.Wah!mama dapat hadiah lagi!!huhuuu

 
Rayyan buat muka


                       Hai semua...Rayyan kat Alamanda ni...     Alahai dah lena plak anak bujang mama.letih cuci mata kot


Papa tgh main bowling

 
Rayyan dah bangun.Time ni pun game dah nak abis         Yaahoo...Hadiah mama tu kan papa....

 Rayyan n Mama

Sayang Rayyan




No comments:

Post a Comment